jueves, 14 de enero de 2010

No envíes leche a Haití.

El siguiente artículo explica la importancia de no enviar leche artificial a zonas que han sufrido alguna catástrofe natural.

La experiencia demuestra, que aunque las donaciones se realicen con la mejor intención posible por parte de los particulares, no así por parte de la industria de alimentación infantil, estas acciones son nefastas para la salud de los lactantes de la población a la que se intenta "ayudar".
Después del tsunami que azotó el índico en el 2004 aumentó la mortalidad infantil de la zona. A continuación se explican las causas.
                                        
Sisplau no envieu llet artificial a Haití o a cap altre zona de desastre.
A Haití 8 de cada 10 persones “viu” amb un euro al dia. Presupost per comprar llet artificial no n’hi ha. No cal introduir-la ara.
Després del tsunami del índic al 2004 va quedar clar que enviar llet artificial de manera incontrolada a les zones devastades era una ruleta russa. Les ONG repartien la llet de manera indiscriminada a totes les mares. El que va afavorir una gran mortalitat infantil.
Si, sembla una paradoxa oi? Doncs la llet artificial enviada a través de donacions internacionals és un regal emmetzinat.
Les mares i les criatures que estaven amb lactància materna abans del desastre han de continuar amb l’alletament. És un mite que per un sobresalt les mares no tinguin llet. El cos ( gràcies a la natura) és una màquina perfecte i no per un ensurt, sigui petit o gran, deixa de produir or blanc.
Les mares desnodrides poden alletar. I de retruc només cal alimentar a la mare i així que ella pugui alletar als seus fills i potser altres nens.
En tercer lloc el país està devastat, assegurar l’higene i l’aigua potable és inviable. Recordeu que la llet artificial no es estèril i el sol fet de ser reconstituïda amb aigua no escalfada pot ser causa de infecció bacteriana. A més trobar aigua potable serà una missió complicada.


També és molt possible que no es disposi de combustible per escalfar i rentar els biberons.
Els nens que estan naixent ara mateix a Haití és vital que rebin la llet de les seves mares com a únic aliment . I les mares siguin ajudades i informades de la necessitat i els beneficis que comporta la lactància per els seus fills.
I els nenes orfes?
Als nens orfes cal mantenir-los junts, tutelats i començar a buscar alimentació adequada per ells. En primer lloc s’han de buscar dides que puguin alimentar els nens o que facin donació de la seva llet. Recordeu el que va fer aquesta mare policia (si mare, sobretot era mare) després del terratrèmol que va sacsejar la xina al 2008?


Era una mare lactant i va alletar tots els nens que va poder. Una acció generosa i solidaria.
Si aquesta opció no es vàlida ( dida o llet donada) cal alimentar-los amb llet artificial però cal garantir a la vegada l’higene en la seva preparació i en els recipients en que sera administrada. A més s’hauria d’abolir l’ús del biberó com a receptacle per subministrar la llet als nadons o les criatures. L’administració de la llet es pot fer en un vas o en una tassa que té menys risc de contaminació i també menys risc de confusió. Penseu que molts nens poden retrobar la seva mare (o una dona de la família que els pugui alletar) al cap d’uns dies.
I recordeu que les marques de llet artificial s’obren pas en nous mercats a base de “generoses” donacions de mostres gratuïtes.
http://criatures.cat/2010/01/el-millor-regal/
Així que postser és millor enviar un altre tipus de material o d’aliment, oi?

Escrit per Alba Padró el dijous, 14/gener/2010 a Criatures.cat

3 comentarios:

María José García-Robles dijo...

.

http://socmare.wordpress.com/ dijo...

Hola!
después de leer el articulo, me preguntaba si existen bancos de leche materna y como funcionan.
No se si es posible, pero la leche que guarde ahora y que probablemente sobrará una vez empecemos la guarde, podría ser utilizada por otras madres y otros bebes?

María José García-Robles dijo...

Sí, existen bancos de leche pero son muy pocos y aún no se utilizan de forma sistemática.
Me has dado una idea para una nueva entrada.
Gracias.