domingo, 11 de abril de 2010

¿Tanto cuesta un niño?

Hace días leí en un portal de internet que el primer año de vida de una criatura le cuesta a los padres 6000 euros.
Para los niños lo más valioso no es necesariamente lo más caro, porque el contacto físico, la presencia, la mirada, la lactancia y el amor de los padres, que yo sepa, no cuesta dinero.

No es la primera vez que leo este tipo de comentarios y creo que este discurso se está normalizando, por la necesidad imperiosa de limpiarnos la conciencia, ante la falta de tiempo y dedicación a nuestros hijos.
Es por eso que decidí dejar en este portal, el comentario que a continuación os adjunto, para argumentar lo contrario.

Els paisos on més es gasta en productes per a nens ( i estem en un d'ells) són paisos on menys elaborat està el vincle pares-fills. Es pretén suplir la manca de pares amb productes per al nen. Almenys, així, ens netegem la consciència de no poder estar més temps amb ells.
Un nounat el que necessita per sobre de tot és, a la seva mare o altra persona que exerceixi aquest paper.
Referent a la roba premamà. Durant l'embaràs la mare pot trobar moltes peces de roba convencional que s'adaptin al seu cos d'embarassada, sent aquesta molt menys barata que la roba de premamà.
La sanitat pública a Catalunya és de primerísima qualitat, a més les taxas menors de cesàries es donen a la Seguretat Social. La Oms recomana que no hagi més d'un 10% de cesàries. A Espanya la mitjana és de més del 30% i a les clíniques privades supera el 40%. Cal recordar que la primera causa de mort en el part és la cesària.
Tampoc es necessari comprar bressol si es practica el collit (dormir amb els pares), tal com recomana l´UNICEF per a promoure la lactància materna. I donant el pit de la mare (totes la dones poden donar el pit a les seves criatures i si hi ha cap problema, en els grups de suport a la lactància, les assessores la poden ajudar) t'estalvies moltíssim centenars d'euros. A més per a què cal comprar llet de segona qualitat si la mare té la millor?
Quant a la despesa de bolquers d´un sol ús cal dir que a més de contaminants ( una bolquer d'un sol ús triga 500 anys en descompondre's) ,els bolquers de roba són més barats, n'hi ha prou amb comprar 15 o 20 , més saludables per a la pell del nadò, molt pràctics ja que es renten fàcilment a la rentadora i molt més bonics i divertits que els d'un sol ús.
Els productes per a la higiene del nadó no estan recomanats perquè danyen la delicada pell dels petits i això és el que moltes vegades provoca irritacions, alérgies i pells atópiques. És a dir si no fas servir ni xampú, ni gel, ni colònia, ni cap altre producte per a la pell del nadó, segurament tampoc hauràs de posar-li cremes ni locions per a portegir la pell del nen. Els dermatólegs recomanen rentar als nens (i els adults) només amb aigua.
Moltes famílies opten per no comprar carret i porten els seus fills en un portanadò ergonòmic. Ni ha de molts tipus: Motxilles, bandoleres, fulars… A més de ser molt més barat i de ser molt més fisiològic està demostrat que els nens que estan en contacte amb la seva mare ( o amb altra persona si la mare no pot) ploren menys, són més tranquills, tenen menys problemes amb la lactància i no pateixen els temibles ”cólics del lactant”, concepte que està relacionat no amb un problema gàstric si no amb una inadaptació del nounat al mitjà extrauteri.
Si planeges bé els regals que rebràs, pots aconseguir que et regalin roba per a satisfer les necessitats del petit durant bastant temps. A més aquests regals poden ser en forma d'aportació econòmica per a comprar la cadireta del cotxe, l'única cosa veritablement necessària (si tens cotxe)
Finalment si les despeses de l´escola bressol són tan grans com  diu l´article, potser es pot pensar en la possibilitat que el pare o la mare agafin una excedència o una reducció de jornada, en comptes de treballar per a pagar l'escoleta. O trobar altres alternatives com la criança compartida.
Si el nen pogués escollir, segur que diria que prefereix estar amb els seus pares abans d´anar a l´escola.

No hay comentarios: